In de media

Zaterdag 25 juni 2011 in de Stentor

Speen voor moeilijke drinker

APELDOORN – Pre-logopediste Joalieke Sijbesma uit Apeldoorn heeft een nieuwe speen ontwikkeld voor baby’s die lastig drinken. Binnenkort is de speen, en een vernuftige fles, te koop.

Het was Sijbesma al jaren een doorn in het oog. De bestaande flesspenen hebben niet de goede anatomie voor pasgeborenen. Het bevreemdt haar dat geen enkele grote flesfabrikant eerder kwam met haar idee. Ze behandelt kindjes nog voordat ze praten. Sijbesma is dus niet een logopediste zoals de meeste mensen kennen, maar richt zich op de motoriek in de mond van de heel kleintjes.

“Ik werk op de couveuse-afdeling van het ziekenhuis, en bezoek daarna de baby’tjes thuis in hun vertrouwde omgeving”, zegt de Apeldoornse. “Eten moet leuk blijven. En als baby’s moeite hebben, kost eten te veel kracht, vooral door de vorm van de reguliere speen.”

Haar ideeën kwamen in een stroomversnelling door achterbuurvrouw Anoushka Zegers. “Joalieke heeft mijn dochter met Down leren drinken. Zo kennen we elkaar. Bovendien kreeg ik van familie uit Canada een fles waarmee kinderen zijdelings konden drinken door een vacuümsysteem: de melk loopt niet terug naar beneden. We hebben onze plannen gecombineerd.”

Daarbij zijn de dames niet over één nacht ijs gegaan. Al een jaar of drie zijn ze bezig, eerst met uit te zoeken of hun plannen haalbaar waren, vervolgens met een ontwikkel- en testfase. Want iets ontwikkelen in de babyvoedingsfeer is moeilijk. De eisen zijn haast dezelfde als in de geneesmiddelenbranche. Alles moet kloppen. Maar Sijbesma wist door haar jarenlange ervaring precies wat ze wilde. “De spenen van de reguliere merken hebben niet de goede vorm”, legt ze uit. “Ze bootsen de tepel na, maar hebben er geen rekening mee gehouden dat de tepel in de babymond uitrekt door de zuigkracht. De baby moet de speen veel verder in de mond hebben als dat bij de reguliere speen kan.”

Honderden baby’s heeft ze leren drinken en slikken. Dus ze wist precies hoe het moest en Sijbesma is ook geen onbekende in het wereldje van ziekenhuizen en logopedie. Het is dan ook niet vreemd dat in ieder geval Gelre ziekenhuizen het product in gebruik neemt op de couveuse-afdeling. “En het is straks ook te koop bij de Verian-winkels.” Maar de grootste opsteker voor de dames is dat de Vaculess fles straks te koop is bij ’t Kruidvat. “Dat we dan de winkel in lopen en ons eigen product zien”, dromen de dames nu al.

Joalieke Sijbesma kreeg onlangs vanuit het Apeldoornse ziekenhuis al een award voor ‘het product van het jaar’: haar Joalieke-speen. Maar klaar is ze nog lang niet. Het liefst ziet ze straks een hele lijn met speciaal ontwikkelde Joalieke-producten.

 

De Joalieke-speen heeft een smallere en langere basis dan de reguliere spenen. Daardoor drinken kinderen makkelijker. Joalieke Sijbesma geeft met de bijzondere fles een kleintje drinken.